Лечебната сила на Йога – Свами Сатянанда Сарасвати


Йога може да се справи с много болести, особено от хроничен или функционален тип. Когато стартирах Международното Йога Движение (International Yoga Fellowship Movement)през 1964, аз имах голям опит в йога терапията. Живял съм от 1943 до 1956 в Ришикеш в подножието на Хималаите с един много изтъкнат санясин, Свами Шивананда, който е бил лекар в по-ранния период от неговия живот. Аз бях негов секретар, редактор и преводач.

Моят контакт с духовния живот беше чрез философията – Веданта – и това разви желанието да открия висшето съзнание в мен. Но докато живеех с моя Гуру и вършех работа за него, предимно машинопис, прочетох за йога позите, пранаяма и други хата йога практики. Чудех се дали, когато правиш Сарвангасана (поза свещ) щитовидната жлеза наистина се стимулира, или когато правиш Ширшасана (стойка на глава) хипофизата се стимулира, или когато правиш Пасчимотанасана (главоколянна поза) панкреасът се стимулира. Честно казано, твърденията по отношение на йога не ме убеждаваха.

Аз имах свой собствен опит с медицински изследвания, не с хора, но с животни, понеже моето семейство ме подготвяше да стана ветеринарен лекар. За мен тези твърдения, направени от бивш лекар, не бяха убедителни, но аз ги запазих в ума си, и през 12-те години от моя ашрамски живот бях основно зает с изучаването на философия, източна и западна, както и с други по-нови философии и психология.

Хората пишеха до Свами Шивананда за лечение на техните проблеми, и той им препоръчваше да практикуват йога. Аз гледах всичко това, а после през 1956, когато обикалях Индия, Бирма, Непал, Афганистан и Цейлон хората идваха при мен с въпроси каква йога трябва да практикуват, за да се освободят от болестите си. Тъй като не знаех много за това, аз се върнах отново и проучих старатерно йога.

Научих, че йога не е просто серия от упражнения, практиките са пози или асани, които създават голяма промяна в тялото, понякога в основните органи, понякога в ендокринната система, и понякога в нервната система.

Балансиране на енергиите

Тялото се поддържа от жизнената сила, а умът се поддържа от умствената сила; това означава, че съществуват две форми на енергия в организма. Едната форма на енергия е отговорна за поддържането на грубите органи на тялото, а другата е отговорна за умствените активности.

Когато се практикуват йога пози, особено основните, те упражняват мек натиск върху шест важни възгли в гръбначния стълб. От тези шест, четири разпространяват жизнена сила и умствена сила, и болестта е причинена от дисбаланс между тези енергии в тялото.

В днешно време ние говорим за вируси, бактерии, липса на витамини и няма спор по отношение на това. Обаче в същото време трябва да помним, че болестта не произлиза от грубото тяло. Дори когато изглежда, че болестта произлиза от тялото, тя пътува към ума, и от там обратно отново към тялото. Такива болести се наричат „сомато-психични“ болести.

Повечето болести в днешно време произлизат от ума, след това пътуват до тялото, после от тялото отново към ума. Това е начинът, по който всяка болест възниква, разпространява се и се връща отново. Затова, независимо къде е причината за болестта, човешкото тяло и ум страдат едновременно. Тези две сили функционират също както материалните сили; можем да ги наречем „позитивна“ и „негативна“ сила. Негативната сила контролира ума и неговите функции, докато позитивната сила контролира тялото, неговата температура, подвижност и т.н.

Двете сили се разпространяват в тялото чрез четири възела, които се намират в гръбначния стълб в сакралната област, в областта на слънчевия сплит, в сърдечната област и в шийната област. Тези възли са известни като чакри или психични центрове. За да бъде здравето добро, тези четири енергийни центъра трябва да бъдат в баланс. Когато балансът се наруши, тогава възниква болест в определена система.

Ще обясня по-подробно. В йога ние наричаме жизнената сила „прана“. Други названия са витална сила или био-енергия (въпреки че прана е нещо повече от тях). В живота трябва да има хармония между праничната сила и умствената сила, но обикновено това не е така.

Ако праничната сила преобладава, а умствената сила стане подчинена, тогава възниква умствена болест. Когато умствената сила преобладава, а праничната сила стане подчинена, тогава възниква физическа болест. Това е същото, което се учи и в модерните медицински науки. Когато парасимпатиковата нервна система преобладава, а симпатиковата е подчинена, или обратно, имаме съответно или психични, или физически болести. Когато се постигне баланс между тези две сили, симпатикова и парасимпатикова система, тогава ще има съвършена хармония в тялото.

Ендокринните жлези

Когато има съвършена хармония между тези две системи, тяло/ум, жизнена енергия/умствена енергия тогава има също съвършено балансирани секреции в ендокринните жлези. Тези жлези са много важни и всяка от тях е директно или косвено контролирана от енергийните системи. Ако има някаква дисхармония в някоя от тези системи, тогава тя директно или косвено повлиява съответната жлеза. Това е случаят с диабета, например. Панкреасът спира да функционира, не се произвежда инсулин и не може да се контролира глюкозата. Това означава, че има нарушение на функцията на нервната система заради стрес или пресилване. Ако бъде дадена подходяща релаксация на нервната система, тя ще възстанови функционирането си. Следователно, панкреасът ще започне да работи и това ще бъде краят на диабета.

Тялото създава свои лекарства

Във физическото тяло се намират богати източници на животворни химикали: антитела, адреналин, и други. Когато се нуждаем от някой от тях, го получаваме отвън под формата на хапчета, серуми или инжекции. Обаче, ако можем да съживим съответната система, която произвежда тези химикали, тогава можем да ги създадем сами. Това можем да постигнем с йога.

Да вземем например адреналина. Пациентът, който страда от астма, може да произведе свой собствен адреналин, като просто изпълнява една поза, наречена Шашанкасана. Човекът сяда на петите си, навежда се напред, поставя челото и ръцете си на пода и релаксира в тази поза за десет или петнадесет минути.

В Шашанкасана надбъбречните жлези се активират, те секретират повече адреналин и кризата отминава. Това е особено ефективно когато се практикува при ранните симптоми на астматична криза, веднага след като човекът осъзнае, че започва задръстване в дихателната система. Един астматик може добре да предскаже началото на кризата. Състоянието се натрупва от сутринта и той започва да чувства тежест в гърдите. Но ако изпълнява тази поза той започва да се чувства по-добре много бързо.

Как Шашанкасана изчиства задръстването в дихателната система? Тя засилва секрецията на адреналин. Всеки човек с астма знае, че когато има астматична криза и отиде на лекар, лекарят му дава адреналин. Обаче с Шашанкасана човекът може сам да си създаде адреналин.
Това е пример за това как с практикуването на определени йога пози могат да бъдат стимулирани различни ендокринни жлези. Ендокринните жлези в последствие повлияват не само тялото, но също и емоциите като тревога, страх и гняв, които също могат да бъдат контролирани с йога практики.

Пептична язва

Когато стартирах това движение през 1964, имах 24 ученици и един от тях страдаше от пептична язва. Той беше брилянтен адвокат и блестящ политик. В началото неговата язва беше много изострена и беше трудно за мен да си представя как йога би могла да подпомогне състояние, което е предизвикано от повишена киселинност, тревога, страх и нередовни житейски навици. „Упражненията“ за мен бяха преди всичко упражнения, независимо дали са динамични или статични. Обаче за моя изненада състоянието на човека се подобри в продължение на петнадесет или двадесет дни, и той е много добре до днес.

Сърдечна болест

Опитът с адвоката ме убеди да изследвам йога. Свързах се с различни авторитети в моята страна, в Европа, Америка и Австралазия, и ги вдъхнових да изследват случая. Помогнах на един екип да проучи старателно въздействието и ефекта от йога позите върху сърдечната болест, която беше важна тема за мен. Срещнах се с министри и други важни чиновници от централното правителство в Делхи като първи опит да финансирам проекта. Те бяха доволни да направят това, и отпуснаха голяма сума и помещения в медицински колеж, заедно с разрешение да бъдат изследвани и обучени пациенти със сърдечни болести. Дадоха също офис, електро-кардиографска и електроенцефалографска апаратура и ежегодна субсидия за покриване на текущите разходи. Именити лекари водеха проучванията за период от 5 години и бяха изследвани повече от 950 пациенти, мъже и жени, с различни видове сърдечни болести в т.ч. ангина, тромбоза и инфаркт на миокарда. Отчетът беше финализиран и представен пред правителството на Индия.
Отчетът за сърдечната болест имаше голям отзвук в моята страна. Много лекари започнаха да посещават курсове по йога и ние създадохме систематичен курс за различни типове болести на сърцето. В резултат на това в нашите ашрами навсякъде по света йога терапията е една от най-важните дейности.
Говорейки за пациентите със сърдечни проблеми, добре известна практика в Индия е преди да се повика лекар, да се постави пациентът да легне на пода с повдигнати крака. Това е здрав разум, когато краката са повдигнати на възглавница, кръвта отива обратно към сърцето и напрежението се разтоварва от него независимо от това какво е оплакването. По този начин сърцето може да функционира до идването на лекаря. Това е много просто нещо, на което може да се научи всеки. Където и да ходя, когато срещам хора над 40 години, аз им казвам да научат тази практика.
Разбира се в Индия сърдечните болести не са основните, докато на запад те са убиец номер едно. В Индия само хората, които следват модерния начин на живот, които седят по цял ден вътре, които страдат от тревога, несигурност, стрес и пренапрежение, и т.н., имат сърдечни атаки. По селата хората не знаят какво е сърдечна атака. Те са много обикновени хора. Лягат си да спят навреме, когато тялото го иска.

Сидхасана и сърцето

Наскоро срещнах един известен лекар, който е голям авторитет по сърдечна трансплантация, Д-р Кристиян Бърнард от Южна Африка. Ние говорихме за йога позите, и той каза „Да, аз казвам на хората да ги правят, защото когато йога позите са изпълнени правилно, няма нужда да се тревожат изобщо за сърдечна атака“. Когато го попитах какво е основанието за неговото изказване, той отговори че „В мъжкото тяло се произвеждат тестостерони и тези хормони атакуват сърцето“.
Тестостеронът е хормон, който се секретира от тестисите в мъжкото тяло. Той се секретира непрекъснато, съзнателно или не, по време на сексуален акт, сексуални фантазии и др. Когато видите вкусно ястие, слюнчените жлези започват да работят, вие знаето това. Дори когато говорите за нещо, което е вкусно за вас, започва да се секретира слюнка. Това е нормален телесен рефлекс. По същия начин, ако видите картинка на сексуална дейност, се появява рефлекс на тялото и се секретира тестостерон. Аз не критикувам сексуалното поведение на хората, само обяснявам как са свързани тестостеронът и човешките дейности.
Ако тестостеронът атакува сърцето, как да го контролираме, за да не се произвежда прекалено. Д-р Бърнард каза, че има предвид една поза, и позата която описа беше сидхасана, позата, в която сядаме за медитация. В тази поза лявата пета е поставена под скротума, с дясната пета над гениталиите. Ако тази поза се практикува за период от време, да кажем по половин час максимум всеки ден, тя ще ви даде пълен контрол върху секрецията на тестостерон, основната причина за сърдечна атака.
Това е откритие на един много известен в средите на сърдечната терапия човек. Така че няма причина сидхасана да бъде смятана само за медитативна поза, нека я наречем „сърдечна поза“.
Какво се случва когато практикуваме сидхасана? Перинеумът се притиска между отделителния и пикочния орган с лявата пета, и с дясната пета се притискат долните коремни органи в основата на пикочния орган, или над клитора. Притискате тези две точки, които са много важни за контролирането на потока на кръв през артериите и вените. Сидхасана също помага при терапията на кръвно налягане. Всеки път, когато някой страда от високо или ниско кръвно налягане, той просто сяда в тази поза за половин или един час, и кръвното налягане се нормализира. Това се случва, защото натискът върху перинеума и вътрешностите се пренася до мозъчните центрове, които контролират кръвното налягане. Високото кръвно налягане е причинено от напрежение и стрес, пренасяни чрез мозъка до кръвоносните съдове и сърцето. Разбира се, има други начини за контролиране на високото кръвно налягане, но аз споделям това във връзка със сидхасана, и с това колко е важна тази поза в днешно време.

Диабет

Заедно със сърдечната болест, тук в Индия беше проведен друг важен експеримент в управлението на диабета. Курсът беше проведен в ашрама за 40 дни под прякото наблюдение на лекари. След приключването на курса, пациентите си отидоха вкъщи и лекарите следяха техния прогрес.
Накратко казано, този експеримент осветли цялата нация по отношение на това, че диабетът не е вече нелечима болест, и ако се отнасяме правилно с него, преди да се създадат усложнения, панкреасът може да бъде възстановен и болестта да бъде спряна. Страдащият от диабет няма за какво да се притеснява ако следва подходящите практики.
По същия начин през последните 15 години видяхме проучвания, направени на много места в страната, в областта на различни болести. Астма, лошо храносмилане (от което произтичат много болести), детски паралич, мускулна атрофия, множествена склероза (една от най-разпространените на запад болести) и много други болести се оказаха податливи на йога терапия.
В днешно време в Индия йога е един от най-важните клонове в лечението. Медицинската асоциация поиска от медицинските колежи да включат изучаване на йога терапия в медицинските изследвания. Лекари идват в нашия ашрам в Мунгир от всички краища на Индия, за да придобият идея за основните принципи на йога терапията. Освен в Индия, се извършва работа по отношение на ефектите на йога терапията и в Австралия, Белгия, Америка и други места.

Пролапс на матката

Не знам много за това състояние при жените на запад, но в Индия много жени страдат от пролапс на матката, когато тя се смъква. Разбира се, съществува хирургия за това, но в йога използваме само три пози, които се практикуват за определен период от време, които връщат цялата урогенитална система в ред и я правят здрава. Едната практика се нарича Наукасана (Лодка). Лягате на пода, повдигате двата крака на малка височина и ги напрягате, след това повдигате и напрягате горната част на тялото. След това изпъвате ръцете в посока на стъпалата и ги напрягате. Забелязано е, че по време на изпълнението на тази поза матката се връща обратно. Може да не се случи за няколко дни, а да отнеме по-дълъг период от време, но определено тази поза ще помогне при пролапс.
Друга практика за пролапс е Удияна бандха. Издишвате през устата, изпразвате дробовете и движите корема нагоре и назад. В същото време бъбреците, пикочният мехур и матката следват същото движение. Цялият урогенитален и храносмилателен тракт се съкращават. Когато в същото време блокирате гърлото като изпънете ръцете и натиснете коленете в Джаландхара бандха, циркулацията на кръвта се концентрира в областта на пъпа, а ние знаем, че където се концентрира кръвта, там се случва бързо обновяване.

Рак

Не обичам да правя големи изказвания, но съм виждал как ракът може да бъде успешно повлиян с йога терапия. Например един мой приятел ми доведе пациент, зет на мултимилионер, самият той беше известен лекар в Индия, квалифициран хирург. Той бил в Лондон, след което се завърнал в Индия заради рак на гръбначния стълб.
Той дойде при нас и ние му препоръчахме една практика, ревитализиращо дишане. Той не трябваше да прави нищо, освен да сгъне езика си назад и да допре с него горного небце (Кхечари мудра), след което да практикува определена пранаяма, наречена Уджай, при която дъхът звучи като поток, излизащ от двигател. Това е познато като психично дишане. С отворени или затворени очи, той беше инструктиран да диша по този начин за петдесет, сто или сто и петдесет пъти.
В началото той беше много скептичен. Попита: „Ще ме излекува ли? Аз казах: „Ако има друга система, която мислиш, че може да те излекува, тогава иди там.“ Той самият беше лекар и беше изоставил надеждата за спасение. Аз казах: „Практикувай това с вдъхновение и ентусиазъм.“ Той практикуваше за цяла година или повече, и до днес е жив. Той вече няма рак, но за съжаление не може да движи главата си надясно или наляво заради някакъв тест, който е направил преди да дойде при мен. Аз го посъветвах: „Не съжалявай, ако продължаваш да практикуваш други йога пози за година-две, твоят врат отново ще може да се движи.“ Не съм го виждал оттогава, но съм сигурен, че дори да не може да движи главата си толкова лесно като мен, все пак поне може да поглежда малко встрани.
Той все още е декан на факултета по медицина в добре познат университет. Казва на всички свои студенти, че йога е важна, не само като философия или духовна наука, но защото по време на практикуването на йога се случват определени физически промени в тялото. (следва продължение)”