Настроенията и умственото равновесие


Настроенията

Друг аспект на ума, който трябва да бъде разбран, е настроението. Често се заявява, че някой е в добро настроение или в лошо настроение. Но какво е действителното значение на настроението?
Настроението на санскрит се нарича бхава (bhava), а писанията казват, че има два вида бхава: прасанна (prasanna) или радостна и шокаграта (shokagrata) или униние. В прасанна бхава радостта, щастието и удовлетворението се разпространяват върху ума като слънчева светлина, огряла цяла област. Умът се чувства лек и в безтегловност. Заедно с ума, тялото също чувства лекота. Чувстваш се все едно се носиш във въздуха. Да ходиш или дори да бягаш се усеща без усилия. Напълно се носиш в това настроение.
Другият вид настроение е шокаграта, и това също напълно обгръща ума. Когато има тревога, тревожност, мъка или униние, това променя настроението на ума. Когато дойдохте тази сутрин тук, през ума ви течеше поток от мисли. Може би сте си мислили какво ще направите по-късно през деня или утре; може би сте мислили за трудностите, пред които сте изправени, или за ресурсите, с които разполагате. Вие бяхте на път за насам, но бяхте изгубени в собствените си мисли. По онова време настроението ви беше различно. Беше тревожно настроение. При пристигането си тук участвахте в киртана и настроението се промени. Мислите, които по-рано замъгляваха ума, изчезнаха.
Двете настроения на радост и униние оцветяват ума различно. Настроението също е свързано с вритите (vrittis), а вритите често са свързани с капризи. Какво представляват капризите? Децата са причудливи. Капризите са вълни, които възникват в ума. Една вълна възниква и това е една прищявка, възниква втора вълна и това е друга прищявка и т.н. Вълните са много и те се отразяват на повърхността на ума заради вритите и настроенията.

Умственото равновесие

Съществува и друго състояние отвъд променливостта на настроението: състоянието на равнодушие, за което намекват писанията. Не всеки е в състояние да постигне това състояние; следователно, за него обикновено не се говори. Повечето хора биват пометени от настроенията си, винаги се люлеят по един или друг начин. Преди пет хиляди години Шри Кришна казва, Саматвам йога учаяте (Samatvam yoga uchayate) – “Равнопоставеността е най-висшата йога”, но колко хора са успели да изживеят това равновесие през тези пет хиляди години? Колко от милионите хора в този свят притежават умствено равновесие?
Само човек, който е осъзнат, може да постигне състояние на равновесие, а такъв човек е йоги, садхак, духовен практикуващ. Бхагавад Гита се е пяла през последните пет хиляди години от милиони и мнозина са говорили и писали за нейната философия; те обаче не са в състояние да приложат философията в собствения си живот, тъй като не са осъзнати, не са постигнали духовното, не са йоги. Те са потопени в материалния свят. Следователно всичко, което е написано в Бхагавад Гита звучи добре, но никой не е в състояние да го включи в живота си. Това е човешката слабост.
Йогите казват, че когато сте в състояние да се адаптирате към двайта (dwaita) или двойственото състояние на ума – флуктуацията между противоположните състояния на радост и скръб, печалба и загуба, топлина и студ – ще успеете да постигнете равновесие. Тогава ще можете да живеете живота правилно и спокойно в рамките на вашите възможности. Най-голямата садхана в живота е приспособяването. Реакцията е поведение, което възниква спонтанно; вие реагирате автоматично на ситуациите, това е естествено.
Методът за обучение на ума, за да се освободи той от неговата реактивна природа е саматвам (samatvam), а преди саматвам идва корекция. Равнопоставеността може да се придобие само чрез приспособяване към ума. Не можете да постигнете равновесие, като се противопоставите на собствения си ум. Научете методите за приспособяване и компромиси, така че да поддържате ума си балансиран докато преминавате през печалби и загуби, добро и лошо, и да продължите да вървите напред. Това ще доведе до равновесие в живота ви.

Откъс от книгата “Ум, управление на ума и раджа йога”
Свами Ниранджанананда Сарасвати