Завръщане към Себе си


(Впечатления и размисли по повод гостуването в Сатянанда ашрам Гърция през есента на 2010)

Как се приближих до Себе си, когато се отдалечих от себе си? Това не е философско есе, а лично преживяване на възстановената връзка със собствената ми същност.

Когато за първи път отидох в този ашрам преди няколко години, ме посрещна атмосферата на спокойствие и разбиране, чиято липса остро усещах в живота си. Тогава си казах, че щом такава атмосфера съществува някъде в света, в който живеем, то тя може да бъде постигната от всеки и навсякъде, и че всичко е наред. Тази мисъл ми даде перспектива тогава, и ми помага през периодите на трудности оттогава насам. Започнах малко по малко да разбирам, че причината за проблемите, тежестите и конфликтите ми е това, че съм се отдалечила от Себе си. „Себе-то“ тук е с главна буква, за да означи истинската същност за разлика от повърхностните идентификации на егото. Нима аз съм копие на моите родители? Или това, което искат учителите ми, приятелите ми и близките ми от мен? Чии цели следвам? Има ли истинската ми същност нещо общо с всичко това? Такива въпроси си задавах отдавна, но атмосферата на ашрама беше тази, която доведе отговорите им до мен. И след толкова дългия период на отхвърляне на чуждите гледни точки, се задава периодът на приемането на своята гледна точка. Гледната точка, на която имам право.

От 8 октомври до 17 октомври 2010 година в Сатянанда ашрам Гърция се случиха поне три празника: йога семинар „Опознай Себе си чрез йога“ със Свами Сатясангананда Сарасвати; 25 години от официалното откриване на Сатянанда ашрам Гърция и Наваратри – празника на Божествената Майка. Всеки от тях е уникално събитие, особено когато е чествано в ашрама, а аз имах щастието да бъда там и за трите. Невероятно е как за десет дни човек може да изпита толкова много неща: карма йога (служене) по завършването на приготовленията за посещението на Свами Сатсанги; редовна карма йога всеки ден на различни места в ашрама; срещите със Свами Сатсанги и Свами Шивамурти с извиращата от тях любов и мъдрост; празничните програми с мантри и хаван; посвещенията; и толкова ярките моменти на разбиране, които не могат да се предадат с думи.

Откровение беше за мен присъствието на Свами Сатсанги, която видях за първи път отблизо. Визията за Йога като любов и сливане с Гуру беше толкова силна, че на моменти човек можеше да усети присъствието на Свами Сатянанда наоколо.

Атмосферата на ашрама в Гърция ме върна у дома, при Себе си, и продължава да ме връща отново и отново след всяко отклонение от Пътя.

18.11.2010

Саняси Шанти Девананда

(Галина Тошева)